top of page
Zoeken
  • jo verdonck

Verleiden, hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 11 jan. 2021


Omdat we hadden gezegd dat een van dingen die we willen aanbieden in onze training verleiden is, heb ik eventjes een beetje onderzoek gedaan naar het onderwerp.

Wist je dat er zoiets bestaat als een ‘pick-up community’? Ik wist dat niet! Maar blijkbaar bestaat het dus wel... Mensen die op een bijna wetenschappelijke manier proberen te achterhalen hoe je iemand kan verleiden. En dit op een spectrum van enerzijds mensen die technieken ontwikkelen om zoveel mogelijk (bed)partners te kunnen verzamelen tot mensen die technieken proberen te ontwikkelen om in contact komen met leuke mensen waar je een betekenisvolle relatie mee kan hebben.

De meeste van die technieken lijken een beetje op het hacken (van de biologische basis) van de menselijke geest, wat in lijn ligt met inzichten van onder andere Daniel Kahneman en Amos Tsversky, onderzoek over het limbisch systeem, het triune Brain-model, enzovoort...

Wat mij nog het meest verrast aan die community is het mensbeeld dat onderliggend aan al die technieken wordt gehanteerd. Waar zij van uit gaan, dat kan je gemakshalve een conservatief mensbeeld noemen. Eentje waarbij de man in en een assertieve sturende of leidinggevende positie dient te staan en de vrouw vooral met haar emoties bezig kan of mag zijn. Het is blijkbaar niet aantrekkelijk om je als man in alles meegaand op te stellen, je moet een positie innemen. Vrouwen vinden het niet aantrekkelijk als je afwachtend en onzeker bent en mannen vinden het niet aantrekkelijk als je als vrouw de leiding neemt.

En voor de duidelijkheid: dit betekent niet dat een vrouw zich onderdanig en passief moet opstellen, maar wel dat zij graag een stabiele, zelfzekere partner naast zich heeft. Net zomin dat het betekent dat je als man een bazige bullebak moet zijn om aantrekkelijk gevonden te worden.

Dit botst eigenlijk wel een beetje met hoe ik zelf naar de wereld kijk. Het is altijd een vanzelfsprekendheid geweest voor mij dat mannen en vrouwen gelijk zijn of toch gelijk dienen behandeld te worden. En in mijn opleiding had ik geleerd dat de klassieke man-vrouw positie (waarbij het mannelijke als het actieve element werd gezien en het vrouwelijke als het passieve) ook niet meer van deze tijd was. Mannen nemen wel degelijk op sommige levensdomeinen een meer vrouwelijke (meer passieve) positie in en vrouwen nemen op sommige levensdomeinen wel degelijk een actieve (meer mannelijke positie) in. Met andere woorden: we zijn een mengelmoes geworden van rollen en posities.

Maar het werkt dus blijkbaar niet zo! En dit is niet alleen theoretisch bedacht, het is ook in de praktijk getest. Deze mensen hebben de cijfers om het te bewijzen dat het werkt. Peer review is zilver, praktijk is goud. Of het nu genetisch bepaald is of cultureel aangeleerd: blijkbaar zoeken we toch steeds weer naar klassieke patronen.

Stof tot nadenken... ik ben er nog niet uit voor mezelf. Maar hoe denken jullie over deze dingen?

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page