top of page
Zoeken
  • jo verdonck

Take a walk in the rain!

“There is something to be learned from a rainstorm. When meeting with a sudden shower, you try not to get wet and run quickly along the road. But doing such things as passing under the eaves of houses, you still get wet. When you are resolved from the beginning, you will not be perplexed, though you will still get the same soaking. This understanding extends to everything.”


Het bovenstaande citaat is afkomstig uit The Hagakure van Tsunetomo Yamamoto. In dit oude boekje beschrijft hij wat volgens hem de geest is van bushido. Bushido is de (gedrags)code van de samoerai. Ongeveer wat we in Europa kenden als de riddercode of ridderlijkheid.


Het is die zelfcontrole die zo belangrijk is en waar ik steeds opnieuw naar op zoek ga. Om die controle terug te vinden haal ik het beeld voor mij op van de samoerai die berust in de storm en zelfverzekerd door de regen schrijdt. Een krachtig beeld nietwaar? Je kan hem zien stappen, in de modder en de plassen. Het hoofd rechtop, terwijl de regen op zijn helm, zijn harnas valt en zich een weg baant tussen spleetjes en kiertjes naar de droge kleren daaronder. Zijn gezicht stoïcijns, alsof de storm hem niet aanbelangd. In mijn hoofd herhaal ik het zinnetje (soms spreek ik het ook uit):”Tijd om door de regen te wandelen!”. Heel vaak valt er dan een last van me af en voel ik een rust over mij komen. De storm mag razen, ik heb gekozen om er door te wandelen. Het geeft me rust en verhoogt mijn effectiviteit. De (emotionele) onrust die even daarvoor me plaagde verdwijnt. Wanneer we kijken naar doeleffectiviteit (M Linehan) kunnen we daar binnen een assertiviteitstraining ook een paar technieken aan koppelen. Linehan omschrijft doeleffectiviteit als het bereiken van je doel of intentie in een bepaalde situatie. (Over het algemeen is het bereiken van het doel ook de reden van de interactie.) Ze vallen ook samen met de assertiviteitsvaardigheden:

  • Ervoor zorgen dat mensen doen wat je vraagt

  • Nee zeggen en zorgen dat dat ook blijft hangen

  • Conflicten oplossen of veranderingen aanbrengen in relaties

  • Zorgen dat je rechten gerespecteerd worden

  • Zorgen dat je mening serieus genomen wordt

Ik licht er even een paar technieken uit die mooi samenvallen met het ‘door de regen wandelen’.

De kapotte grammofoonplaat: Weet je nog die platenspeler vroeger? Als je je plaat had kapot gedraaid had die de vervelende gewoonte om steeds weer terug te springen naar het vorige stukje. Deze techniek doet hetzelfde. Ongeacht wat er gebeurd (de storm raast) blijf je herhalen wat je wil zeggen. Zonder daarbij je stem te verheffen of emotioneel te worden (dit geeft anders ruimte voor aanvallen en afleidingsmanoeuvres). Je stapt rustig en zelfverzekerd op je doel af en herhaalt telkens weer wat je wil zeggen. Hierdoor raak je niet verstrikt of afgeleid in discussies.

Aanvallen en afleidingsmanoeuvres: als de andere aanvalt, dreigt, of van onderwerp verandert. Dan negeer je die aanvallen of bedreigingen,… Je laat de regen van je afglijden en stapt rustig verder. Hoe meer je de regen negeert, hoe minder hij jou kan deren. Vroeg of laat moet de ander accepteren dat zijn of haar storm van je afglijd.


Uiteraard zijn er nog andere technieken die we in The Social Lab willen bestuderen en aanleren. Heb je interesse of zoek je begeleiding in dit soort van dingen: Neem dan contact op via de website…. En maak je klaar om door de regen te wandelen.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page